Queen of Soul Aretha Franklin overleden

Soul Radio Nieuws

Aretha Franklin is overleden. Maandag 13 augustus kwam het nieuws al naar buiten dat de Queen of Soul niet lang meer te leven zou hebben en al afscheid aan het nemen was van familie en dierbaren.

Een dag later zijn Stevie Wonder, burgerrechtenactivist en dominee Jesse Jackson en haar ex-man Glynn Turman op bezoek zijn geweest. Hoewel doorzetter Franklin en enkele familieleden nog bleven hopen op herstel, heeft ze toch de strijd tegen kanker verloren.

De indrukwekkende carrière van de zangeres omvatte ruim 6 decennia. Al in 1956 maakte Aretha als 14-jarige haar eerste (gospel) opnames. Sinds de jaren '60, het decennium waarin ze de titel "Queen Of Soul" ontving - om 'm nooit meer af te staan - heeft Aretha een stroom aan muziek uitgebracht, vele hits gescoord en tientallen awards in de wacht gesleept. Ook in recenter jaren deed ze van zich spreken. In 2009 zong ze tijdens de inauguratie van president Obama. Muziekblad Rolling Stone roept haar uit tot beste zanger(es) aller tijden.

Eind 2010 leek de zangeres alvleesklierkanker te hebben overwonnen na het verwijderen van een tumor. Hoewel ze er zelf weinig over los liet bleek dat toch niet zo te zijn. Steeds vaker moest ze optredens afzeggen op doktersadvies.

Franklin's laatste optreden was in november 2017 voor de Elton John AIDS Foundation in New York. Haar laatste optreden in thuisstad Detroit was Juni 2017, een concert dat ze afsloot met de cryptische oproep voor haar te blijven bidden.
Voorjaar 2016 had ze al aangegeven "semi-gepensioneerd" te zijn. Uiteindelijk geeft ze februari 2018 aan te stoppen met optreden en nog een laatste album te willen maken.
16 augustus 2018 overlijdt Aretha Louise Franklin, 76 jaar oud, in haar geliefde Detroit omringd door familie en geliefden.

Begin 2017 werd bekend dat Aretha's fascinerende levensverhaal verfilmd gaat worden en dat de Queen of Soul zal worden geportretteerd door Jennifer Hudson. Franklin gaf persoonlijk haar goedkeuring aan de getalenteerde Hudson en had meerdere gesprekken met de actrice. Voor zover nu bekend wordt in 2019 gestart met filmen. Een verschijningsdatum is nog niet bekend.
Contact

Soul Radio
Postbus 411
1400 AK Bussum

E: info@soulradio.nl