Philly-zanger Billy Paul overleden

Soul Radio Nieuws

Soulzanger Billy Paul is op 81-jarige leeftijd overleden. Paul maakte 12 albums voor Philadelphia International Records en werd een belangrijk boegbeeld voor het label, mede door zijn Grammy-winnende wereldhit "Me And Mrs. Jones".

De in Philadelhia opgroeiende Paul Williams, artiestennaam Billy Paul, begon in de jaren 50 met optreden. In 1952 nam hij zijn eerste single "Why Am I" op. Zijn eerste album was een live jazz album, "Feelin' Good At The Cadillac Club" dat in 1968 verscheen op Kenny Gamble's platenlabel Gamble Records. Hun tweede samenwerking "Ebony Woman" (1970) had meer soul. In 1971 tekende Paul bij Philadelphia International Records en bracht daar eerst "Going East" uit, daarbij ten volle gebruik makend van 'huismuzikanten' MFSB en de Sigma Sound Studios. De grote klapper kwam in 1972 met "360 Degrees Of Billy Paul" en de daarvan afkomstige single "Me And Mrs. Jones".

Met de single werd Billy Paul in één klap wereldberoemd. Hij won er een Grammy mee en kaapte deze weg voor de neuzen van Curtis Mayfield, Ray Charles en Isaac Hayes. Dit alles ondanks het controversiele onderwerp van het nummer: een langdurige buitenechtelijke relatie.

Ook de volgende single, "Am I Black Enough For You?", deed het nodige stof opwaaien en was minder succesvol. Een klapper van wereldformaat als "Me And Mrs. Jones" is nauwelijks te overtreffen - en dat gebeurde dan ook niet. Toch bleef Billy Paul daarna zeker succesvol, met een reeks prima albums en de nodige (US) hits. Na het laatste album, "Wide Open" (1988) duurde het niet lang voordat Paul aankondigde te stoppen, maar toch kon hij tot op hoge leeftijd de verleiding niet weerstaan op te treden en af en toe nog de studio in te duiken.

Paul overleed op 24 april 2016 thuis in Blackwood, New Jersey aan kanker.

Contact

Soul Radio
Postbus 411
1400 AK Bussum

E: info@soulradio.nl